Vanaf 1 januari 2020 is het in Frankrijk verboden om nog plastic bordjes, bekertjes en bestek te gebruiken, meldde RTL Z. Het land wil hiermee haar bijdrage leven tegen de klimaatverandering. De wet maakt deel uit van een Frans initiatief dat bekend staat onder de naam: “La transition énergétique pour la croissance verte”, de energie-transitie ter bevordering van het milieu.
Het verbod is een van de vele maatregelen die dit initiatief beschrijft. Andere maatregelen die hieronder vallen en die eerder dit jaar al werden aangekondigd zijn onder andere: het stimuleren van milieuvriendelijke bouw en renovatie en het bevorderen van de productie en het gebruik van herbruikbare energie.
En straks dus ook het verbod op plastic servies en bestek. Vanaf 1 januari 2020 mogen alleen biologisch afbreekbare varianten gebruikt worden als het gaat om wegwerp-servies. Een romantische picknick langs de Seine met wijn uit een plastic bekertje kunnen we dan wel vergeten. Jaarlijks gooien Fransen 4,73 miljard plastic bekertjes weg: nog geen 1 procent daarvan wordt gerecycled.
Met deze maatregel lijkt Frankrijk het eerste land te worden met zo’n verbod. Plastic tasjes werden in Frankrijk al eerder de ban in gedaan. Dit terwijl deze in Nederland nog steeds zijn toegestaan, hoewel ze tegenwoordig alleen nog tegen betaling verkrijgbaar zijn.
Hoewel dit klinkt als een grote stap vooruit richting de duurzaamheid en de circulaire economie, is niet iedereen blij met deze maatregel. Zo heeft een groep Europese lobbyisten, bekend onder de naam Pack2Go al bij de Europese Commissie geklaagd. Zij vinden dat deze wet in strijd isde vrijheid van verkeer van goederen en wil dat de Commissie maatregelen treft.
Daarnaast stellen zij dat het nog maar afwachten is of deze wet inderdaad de afvalberg doet verkleinen. Zo stellen zij dat mensen misschien zelfs meer weg zullen gooien, omdat ze denken dat het biologisch afbreekbaar is. Daarnaast vinden zij dat er te weinig bewijs is om te stellen dat biologisch materiaal daadwerkelijk beter is voor het milieu.
Hoe de Europese Commissie hier over oordeelt is nog maar even afwachten. Wel is het zo dat in steeds meer landen en steeds meer verschillende industrieën de circulaire economie een steeds groter begrip wordt. Er wordt steeds meer nagedacht over het gebruik van duurzame materialen en het beschermen van deze aardbol en deze wet zou misschien best eens een goede bijdrage hieraan kunnen zijn.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.