Frans, de taal van de toekomst

Wat wordt over enkele jaren dé wereldtaal? Volgens de Franse investeringsbank Natixis zal niet Engels of Mandarijn, maar het Frans in de toekomst de meest gesproken taal zijn. Uit hun onderzoek blijkt dat door de sterke bevolkingsgroei van de Afrikaanse Sub-Sahara, waar de Franse taal een aanzienlijke rol heeft, het aantal Franssprekende mensen snel zal stijgen. Rond 2050 zal het aandeel van Franstaligen in de wereldbevolking van 3 naar 8 procent stijgen en wordt de taal door 750 miljoen mensen gebruikt.

Het aantal Engelssprekenden zal daarentegen volgens het onderzoek verminderen van 8 naar 5 procent. Er worden echter ook vraagtekens geplaatst door een aantal waarnemers. Het onderzoek  kijkt alleen naar de staten waar het Frans de officiële taal is en niet naar de gebieden waar er verschillende talen naast elkaar worden gebruikt. Bovendien gaat het onderzoek ervan uit dat de voormalige kolonies het Frans zullen blijven gebruiken, terwijl een verschuiving naar het Engels ook mogelijk is.

Toch zijn er ook landen waar het Frans duidelijk een belangrijke plaats aan het innemen is, zoals in Qatar en Libanon, waar Frans als tweede taal op scholen wordt aangeboden.

Het is wat dat betreft dus geen slechte keus om te investeren in een tweede vreemde taal. Wij Nederlanders spreken vaak goed Engels, maar missen een tweede taal. Frans is naar ons idee dus een goede keuze.

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Eén reactie op “Frans, de taal van de toekomst”

  1. Cecilia

    Voor als je op vakantie bent in Frankrijk of later misschien voor je werk en in veel landen spreken mensen frans

Geef een reactie