Frans spreken is weer leuk dankzij Stromae

stromae

Geboren in Brussel als zoon van een Rwandeze vader en een Belgische moeder, begon hij in 2000 als rapper onder de naam Opmaestro. Hij veranderde al snel zijn artiestennaam in Stromae om uiteindelijk in 2009 de zomerhit van het jaar te scoren: Alors on danse. Toch ligt achter deze zomerse melodie een serieuze tekst met een deprimerende boodschap: “qui dit argent dit dépenses”(wie het heeft over geld, heeft het over uitgaven) en “qui dit proches te dit deuils” (wie het over naasten heeft, heeft het over rouw). Het is deze mix van vrolijke melodietjes en tekstuele ernst die er voor zorgt dat hij de nieuwe stem van een verloren generatie wordt genoemd. Zelfs als je het niet begrijpt, weet je waar hij het over heeft.

Docenten Frans hebben het hierdoor weer eens makkelijker gekregen als voorheen. Berrie de Zeeuw – een oud medewerker van ons en inmiddels docent Frans – is hierover onlangs geïnterviewd door NOSop3. Hij merkt dat er weer veel aandacht is voor de Franse taal. “Dankzij de liedjes van Stromae zoals Formidable, Papaoutai en Alors on dance vergeten de leerlingen dat Frans, ‘Frans’ is. Frans is juist weer helemaal hot”.

Stromae wordt al vergeleken met Jacques Brel. Zowel omdat zijn teksten ergens over gaan, maar ook omdat hij een echte artiest is. Hij weet z’n liedjes enorm te brengen en maakt van zijn performance een echte beleving. Hij is bij uitstek iemand die verbindt, want niet alleen kinderen maar ook ouderen vinden hem leuk, charmant en sympathiek. Ik weet zeker dat we over een tijdje mensen op gesprek zullen krijgen die zullen zeggen: “het kwam door de liedjes van Stromae dat ik Frans ben gaan leren.”

Wil je meer weten over Stromae? Kijk dan deze boeiende documentaire via ARTE en wist je dat hij al in 2010 een TED talk in Brussel heeft gedaan? Deze jongen gaat nog eens groot worden. Trouwens… dat is hij al.

Merci Stromae, tu es Formidable!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie