Fransen grootste Whisky drinkers in de wereld

846434d8-3916-48e4-8ff4-5f0bc16d50d8

De Franse app-ontwikkelaar Bonial meldde dit aan de hand van een onderzoek. Uit de door hun gepresteerd top 25 van whisky (/whiskey) consumerende landen stond Frankrijk met 2,15 liter per persoon per jaar op nummer 1. Daarnaast is het van oorsprong Schotse en Ierse drankje, met 38,7% van de totale consumptie, de meest gedronken sterke drank in Frankrijk. 

De Bonial app, gespecialiseerd in het digitaliseren van reclamefolders en brochures van vele Franse winkelketens, presenteerde de resultaten van het onderzoek op haar website met daarbij enkele interessante feiten over de relatie tussen Frankrijk en Whisky. Zo hebben ze uitgerekend dat de totale whiskyconsumptie in Frankrijk in 2014 genoeg was om 45 Olympische zwembaden te vullen, wat gelijk staat aan een jaarlijkse verkoop van 200 miljoen flessen.

De populairste Whisky merken voor de Fransen zijn Jack Daniels, Ballantines en Clan Campbel, maar om aan de grote vraag te doen is het land zelf ook in ruime mate Whisky gaan produceren: maar liefst 700.000 flessen per jaar. Dit heeft er in zelfs voor gezorgd dat enkele Franse regio’s, zoals Bretagne, een eigen Whisky label hebben.

En hoe zit het nou eigenlijk met de spelling van het woord? Is het nu Whiskey of Whisky? Dat hangt volgens de Engelsen af van waar het drankje wordt geproduceerd. Zo komt Whisky uit Canada of Schotland en wordt de Ierse of Amerikaanse variant aangeduid met Whiskey. In Nederland, evenals in Frankrijk kiest men over het algemeen voor de spellingsvariant Whisky.

De Quartz, die het onderzoek dat gedaan is door de International Wine and Spirt Research organiastie, al eerder publiceerde, ontdekte dat er wel een verschil was tussen de consumptie aantallen van de geproduceerde Whisky. India is bijvoorbeeld het land dat in totaal de meeste liters Whisky achterover slaat en de Australiërs zijn de grootste drinkers van Whisky, of eigenlijk Whiskey, van Amerikaanse bodem.

Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat ik van de Fransen niet had verwacht dat Whiskey hun favoriete sterke drankje zou zijn. Je zou, voor een land dat do is op producten van eigen bodem, toch meer iets inschatten als Ricard of Pastis.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie