Studeren in Frankrijk wordt makkelijker

De Franse regering heeft besloten dat het voor buitenlanders makkelijker moet zijn om in Frankrijk te studeren. Nu moet een visum na een jaar verlengd worden en worden niet alle vakken in het Engels aangeboden. Volgens de minister van onderwijs moet daar verandering in komen, wil Frankrijk mee blijven spelen met o.a. de Verenigde Staten.

Rode lint
Vorige maand werd al het zogenaamde ‘rode lint’ doorgeknipt voor buitenlandse bedrijven die zaken willen doen in Frankrijk. Er moest minder papierwerk komen, minder bureaucratie en minder voor een loket staan wachten. Ook de afdeling onderwijs wil dit nu doorvoeren. Dat betekent o.a. dat een visum voor buitenlandse studenten niet na een jaar verlengd moet worden en dat de kosten omlaag moeten.

Ook wil de regering een wet doorvoeren die het verplicht maakt om meer vakken op de universiteit in het Engels aan te bieden. De ‘Toubon wet’ stelt nu nog dat al het onderwijs in het Frans moet. De verandering heeft nogal wat Franse taalpuristen woedend gemaakt.

Aantrekkingskracht
Begin deze maand riep de Europese Commissie lidstaten nog op om dergelijke bureaucratische procedures te versoepelen: ‘De aantrekkingskracht van de EU als wereldwijd kenniscentrum van topniveau heeft hier onder te lijden.’ In Frankrijk komen jaarlijks zo’n 60.000 buitenlandse studenten naar het land voor onderwijs. In Nederland zijn dat er rond de 10.000.

De Franse regering heeft onlangs aangekondigd dat het voor buitenlandse studenten makkelijk gaat worden om in Frankrijk te studeren. Op dit moment is het nog zo dat niet alle vakken in het Engels worden aangeboden en bovendien moet er een visum worden aangevraagd voor studenten die langer dan een jaar in Frankrijk willen studeren. De minister van onderwijs moet dit veranderen, mits Frankrijk bij wil blijven met andere landen binnen de Europese Unie en Amerika.

Minder bureaucratie
Ook werd een symbolisch ‘rood lint’ doorgeknipt, waarmee het voor bedrijven uit het buitenland makkelijker moet worden om zaken te doen in Frankrijk. Er moet minder bureaucratie en papier werk komen en men heeft tot doel dat je minder lang bij het loket moet staan wachten. Ook het onderwijs wil deze maatregelen doorvoeren waardoor het voor buitenlandse studenten makkelijker wordt om in Frankrijk te gaan studeren.

Tevens wil de regering een wet doorvoeren die het universiteiten verplicht maakt om meer vakken ook in het Engels aan te bieden. De Toubon wet stelt nu nog dat het onderwijs in de Franse taal moet worden onderwezen. De verandering heeft al veel mensen in Frankrijk die trots zijn op de Franse taal woedend gemaakt.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie