Zakendoen in Frankrijk: De do’s and dont’s

Blog zakendoen in Frankrijk

Zaken doen in het buitenland vergt aanpassingsvermogen, want je dient rekening te houden met cultuurverschillen. Als je naar een ander land reis wordt maar zelden rekening gehouden met zaken als verschillende etiquette, zakelijke gebruiken, onderhandelingstechnieken en zakelijke protocollen. Het zijn echter precies deze aspecten waar je aandacht aan zou moeten besteden om de kans op een succesvolle (zakelijke)reis te vergroten. Het lezen van deze blog zal je inzicht in de hierboven genoemde cultuurverschillen verbeteren. Het is niet de bedoeling om een stereotypering te maken van de Fransen, maar eerder om je kennis te laten maken met waar je goed op moet letten wanneer je zaken doet met Fransen.

Formaliteit
In Frankrijk oogt de maatschappij tamelijk formeel. Dit manifesteert zich in ontmoetingen, manieren en de Franse taal. Buitenlanders die zaken doen in Frankrijk kunnen de strikte protocollen en formele omgangsvormen soms als koud en afstandelijk ervaren. Maar schijn bedriegt! Zakendoen in Frankrijk gebeurd op twee niveaus. Op het eerste gezicht lijken de zaken ordelijk te verlopen en niet te worden beïnvloedt door persoonlijke relaties. Op het tweede, onderliggende niveau wordt echter alles bepaald door onderliggende relaties.

Taal
Er zijn waarschijnlijk maar weinig culturen die zo veel waarde hechten aan hun nationale taal. De Fransen zijn zeer trots op hun taal. Deze trots maakt het gebruik van de Franse taal een gevoelig onderwerp. Meer nog dan in andere landen, kan onkunde in de Franse taal in je nadeel werken. Het is van belang om in ieder geval een aantal basis beleefdheden te kennen in het Frans.

Vergaderingen en begroetingen
Je schudt altijd de hand bij ontmoetingen én tijdens het afscheid. In sociale kringen is het gebruikelijk om elkaar te zoenen. ‘Faire la bise’ is de benaming van een bescheiden lucht zoentje tijdens een begroeting. Wanneer je zaken doet in Frankrijk gebruik je verder alleen iemands voornaam wanneer diegene je heeft uitgenodigd om dat te mogen doen. Het is een vergelijkbaar ritueel met ‘zeg maar je’ in Nederland. De Fransen introduceren zichzelf soms met hun achternaam gevolgd door hun voornaam. Wanneer je Frans spreekt houdt dan vast aan de Vous-vorm tot je toestemming krijgt om de Tu-vorm te gebruiken.

Uiterlijke verzorging
Zowel dames als heren dienen aandacht aan hun uiterlijk te besteden. De Fransen beoordelen mensen namelijk op hun presentatie. Je zakelijke uitstraling is een weerspiegeling van je succes en je sociale status. Probeer je daarom als heer altijd smaakvol, stijlvol en conservatief te zijn. Dames wordt geadviseerd om zich eenvoudig maar elegant te kleden.

Na mijn advies voor het sollicitatie gesprek hoop ik dat ook deze tips je zullen helpen om een professionele indruk achter te laten tijdens je zakenreis in Frankrijk.

 

Reacties

Geef een reactie