Frankrijk is de toekomst! Einde van het pessimisme?

Afbeelding: Moovijob.com

Een groot deel van de Fransen, volgens Le Figaro zelfs champions du monde du pessimisme (wereldkampioenen van het pessimisme), ziet hun toekomst niet heel rooskleurig in. Nieuwsberichten brengen de laatste tijd regelmatig de negatieve kanten van Frankrijk ter sprake, zoals het hoge werkloosheidsniveau, het negatieve beeld van de Franse politiek, de tienduizenden protesterende Fransen et cetera. Als we alleen van dit nieuws uitgaan, zien Frankrijk en haar markt binnenkort hun ondergang tegemoet. Gelukkig liet The Local onlangs zien dat dit niet het geval is. De Fransen hoeven volgens hen namelijk niet mistroostig te zijn over hun toekomst, integendeel, Frankrijk ís namelijk de toekomst!


Volgens The Local is de Franse markt aan het aantrekken. Franse afgestudeerden die voorheen liever in een groot Frans bedrijf gingen werken, starten nu liever een eigen bedrijf in Frankrijk, wat voor stimulering van de Franse markt zorgt. Deze nieuwe bedrijfjes worden actief ondersteund door the French Tech Community, zij die zich inzetten om de groei van innovatieve startups mogelijk te maken (en die overigens ook een Nederlandse community kent). Volgens het hoofd van een Amerikaanse multinational ondergaat Frankrijk een heuse transformatie en ziet hij Frankrijk zelfs als de nieuwe Silicon Valley. Dus, investeerders en ondernemers opgelet!

Alle ogen zijn hoopvol gericht op Frankrijk. Door verschillende ontwikkelingen in Europa en het Zuid-Europese land zelf gaat Frankrijk een rooskleurige toekomst tegemoet. Door de onlangs genomen maatregelen van de Franse overheid over de aanpassing van de arbeidswet (met o.a. het verlagen van de loonheffing, de versoepeling van het in dienst nemen van medewerkers en het ontslagrecht) verwachten economen dat, tegen alle verwachtingen van de media in, het werkloosheidsniveau zal dalen. Ook de komst van de Brexit wordt hoopvol ontvangen, wanneer Londen zal lijden onder de Brexit is er voor Parijs een kans om het nieuwe Europese financiële centrum worden. De Franse overheid is al bezig met het smeden van plannen voor het binnenhalen van Britse bedrijven. Ondertussen investeert Frankrijk ook nog eens flink in de technologische ontwikkeling van Frankrijk. Het doel is duidelijk: Frankrijk moet innovatiever, beter en mooier!

Naast de (nieuwe) ontwikkelingen op de Franse markt zijn er ook een aantal stabiele factoren die Frankrijk tot een goed investeringsland maken. Frankrijk staat nog steeds in de top 5 van toeristische bestemmingen en is, ondanks de afgelopen terroristische aanslagen, met de Eiffeltoren, le Mont-Saint-Michel, haar stranden, wijngaarden en kastelen een drukbezocht land gebleven (en zal dat ook hoogstwaarschijnlijk blijven). Ook is Frankrijk nog steeds een grote speler in internationale sferen: niet alleen op het gebied van handel, maar ook haar beroemde Franse cuisine en haar nummer 1 plek in de modewereld dragen bij aan het stabiele succes van Frankrijk.

Toch zitten er wat haken en ogen aan het bovenstaande verhaal. De ontwikkelingen worden niet overal even positief ontvangen (denk aan de protesten tegen de arbeidswet) en hoe kunnen we nu al precies weten wat de uitkomsten van de Brexit zullen zijn voor Frankrijk? Het oorzaak-gevolg verhaal geldt overigens ook voor de stabiele factoren: op dit moment is Frankrijk een van de grootste toeristentrekkers in de wereld, maar kunnen we nu al voorspellen hoe het over 20 jaar zal zijn?

Tegenover alle negativiteit zijn de stemmingen over het algemeen toch ook positief. Op dit moment verwelkomt Frankrijk meer dan 1000 buitenlandse investeerders per jaar en de eerdergenoemde ontwikkelingen geven (nog) geen directe aanleiding tot een vermindering van deze investeringen. Ondanks het feit dat een gedeelte van de Franse bevolking pessimistisch is ten opzichte van de toekomst, is dat volgens The Local nergens voor nodig: Frankrijk gaat nog lang niet ten onder! Ook voor buitenlandse ondernemers liggen hier kansen: met de juiste kennis van de Franse markt wordt het voor elke ondernemer mogelijk om de Franse markt te veroveren en bij te dragen aan de ontwikkeling van Frankrijk en haar markt.

Frankrijk is er in ieder geval klaar voor, nu jij nog!

Reacties

Geef een reactie