Mobiel betalen in Frankrijk

File:Mobile payment 03.JPG

Een opkomend wereldwijd fenomeen is de mogelijkheid om met de mobiele telefoon een rekening te betalen. Via applicaties als Paypal en de Google Wallet zijn wereldwijd sterk in opkomst en je kunt zelfs al je telefoon tegen het pinapparaat houden in plaats van je pinpas. Hoewel in Nederland dit contactloos betalen zich momenteel vooral op de contactloze passen focuset, is de mobiele optie wereldwijd in opkomst. Onlangs werd Frankrijk aangewezen als meest innovatieve land binnen Europa. Dus je zou bijna verwachten dat zij een van de koplopers zijn met deze trend… Het tegendeel blijkt echter waar: de Fransen zijn nog behoorlijk terughoudend als het gaat om het doen van mobiele betalingen, zeker als dit gaat om de contactloze wijze. De Franse organisatie CCM Benchmark heeft dit recentelijk onderzocht.

Toch wordt het mobieltje wel veel gebruikt tijdens het shoppen. 1,000 Franse gebruikers van de digitale winkelwereld werden ondervraagd. Maar liefst 65% van deze groep maakte wel gebruik van hun mobiele telefoon wanneer ze aan het winkelen waren. Dit werd dan vooral gedaan om zich ervan te verzekeren dat ze de beste deal hadden gevonden. Ruim een derde (37%) van deze groep gebruikte de smartphone vooral om foto’s te maken. Verder werd de telefoon nog gebruikt om verdere informatie over een product te vinden of om prijzen te vergelijken met andere winkels.

Maar als het gaat om betalen met een mobiele telefoon zijn de Fransen dus nog huiverig. Onderstaande grafiek van E-marketer.com geeft weer dat meer dan de helft van de ondervraagden contactloos betalen niet willen gebruiken en slechts 7 procent maakt al gebruik van deze optie. Een van de hoofdredenen waarom mensen nog huiverig zijn is toch vooral de veiligheid.

Mobiel betalen wordt vaak geïnterpreteerd als minder veilig, omdat er geen beveiligingscode of iets vergelijkbaars bij komt kijken. Wel heeft dit land dit jaar kennis gemaakt met de applicaties Androis Pay en Apple Pay, maar men ziet dat het gebruik hiervan nog maar gestaag groeit. Mensen voeren liever hun creditcard gegevens in op een website dan dat ze gebruik maken van een van deze opties.  Apple Pay had in juli van dit jaar al zijn introductie in Frankrijk, waarmee Frankrijk officieel het achtste land was waarin je de applicatie kon gebruiken.

Hoewel mobiel betalen nog niet zo wil vlotten in Frankrijk, zijn de bedrijven hier wel al fanatiek mee bezig. Zo tekende de Franse tak van Aldi onlangs een contract met Verifone om al hun faciliteiten van betalingsapparatuur te voorzien dat deze mogelijkheid biedt. En ook de Franse winkelketen Printemps kiest voor partnerschappen om deze optie aan haar klanten aan te bieden. Zij gingen voor een samenwerking met Wirecard, om onder andere de app Alipay te kunnen accepteren.

Hoewel de groei in het gebruik van deze applicaties nog wat op zich laat wachten, wordt er wel veel online geshopt door de Fransen. 40% van deze online aankopen zijn in de reisindustrie, maar ook kleding, culturele producten en huishoudelijke apparaten worden wel online gekocht.

Reacties

Geef een reactie